آنچه باید درباره کاربراتور پراید بدانیم

سری کاربراتوری پراید هر چند در حال حاضر تولید نمی‌شود و نسبت به مدل‌های انژکتوری این خودرو تعداد کمتری از آن در حال تردد است، اما بسیاری از خوانندگان سوالاتی را در مورد اشکالات موتوری پراید‌های کاربراتوری مطرح می‌کنند که نشان می‌دهد این خودرو‌ها با توجه به آنکه چند سالی از تولیدشان می‌گذرد همچنان نمونه‌های پر طرفداری هستند.

در زمانی که خودرو‌های کاربراتوری در کشور تولید می‌شدند، یکی از بهترین کاربراتور‌های موجود در خودروهای تولید داخل کاربراتور پراید بود. این کاربراتور در صورت تنظیم درست و کارکرد مناسب ژیگلور‌ها مصرف سوخت خودرو را در شرایط مناسب تقریباً با مدل انژکتوری برابر نگه می‌دارد اما عیب کاربراتور این خودرو مانند تمام نمونه‌های کاربراتوری وابستگی شدید به شرایط آب و هوایی بوده که این عیب را نیز می‌توان تا حد بسیاری مرتفع ساخت. اما به اولین مشکلی که در انواع کاربراتوری بر‌می‌خوریم مصرف بالای سوخت است.
اولین نکته‌ای که باید کنترل شود متعادل کننده دور آرام است. اگر به سرویس کار یا تعمیر کار بگویید او متوجه می‌شود و این قسمت را کنترل می‌کند. سپس سیستم تنظیم دور آرام را نیز باید کنترل کنید تا مشکلی نداشته باشد. تمامی این عیوب را باید تعمیر کار کنترل کند. ولی اگر شما نیز آنها را بدانید خالی از لطف نبوده و می‌توانید در بسیاری مواقع خودرو را راه بیاندازید. گاهی وقت‌ها دهانه کاربراتور گیر می‌کند. برای بررسی این عیب باید ابتدا هواکش خودرو را باز کنید.
سعی کنید فیلتر را در جای تمیزی قرار داده و رویش را بپوشانید. سپس از کنار کاربراتور دهانه کاربراتور را باز و بسته کنید. دقت کنید آیا دهانه به سرعت سر جایش باز می‌گردد یا نه؟ این تستی بوده که بدون نیاز به تعمیرکار می‌توانید خودتان انجام دهید.
اما یکی دیگر از عیوب مهم پراید کاهش کشش موتور است. اصطلاحاً گفته می‌شود موتور کم می‌آورد این مساله در سرعت‌های بالا بیشتر به چشم می‌آید. این عیب نیز ریشه‌های زیادی دارد. اولین دلیل برای این عیب کثیف بودن فیلتر هواست. درپوش محفظه فیلتر هوا را باز کنید. سپس فیلتر را برداشته و با دقت نگاه کنید. منافذ آن را در نور بررسی کرده و به راحتی متوجه می‌شوید فیلتر کثیف است یا نه.(این نکته در مورد خودروهای انژکتوری نیز حاکم است).
کثیف بودن فیلتر نه تنها باعث نرسیدن هوای کافی به موتور می‌شود بلکه مصرف سوخت را نیز افزایش می‌دهد. اما یکی از مهم‌ترین ریشه‌های این عیب نرسیدن بنزین کافی به موتور است. ابتدا مجرای رسیدن بنزین به کاربراتور را چک کنید. یک شیلنگ وظیفه رساندن بنزین به کاربراتور را بر عهده دارد. برای بررسی رسیدن بنزین به کاربراتور، می‌توانید این شیلنگ را از جای خود خارج کنید و از فرد دیگری بخواهید خودرو را استارت بزند. در این حالت توجه داشته باشید ممکن است بنزین از شیلنگ بیرون بریزد. پس سر شیلنگ را ترجیحاً در یک بطری قرار دهید و توجه داشته باشید در صورت گرم بودن موتور ممکن است با ریختن بنزین بر روی بدنه موتور و منیفولد باعث آتش‌سوزی شود. اما گاهی جریان بنزین به درستی نمی‌‌آید. این عیب ممکن است از شیلنگ یا پمپ بنزین باشد.
ابتدا مسیر سوخت را به سادگی کنترل کنید تا گرفتگی نداشته باشد. سپس پمپ بنزین را باید چک کرده که از عهده شما خارج است.(این مشکل در خودروهای انژکتوری نیز وجود دارد با این تفاوت که پمپ بنزین خودرو‌های کاربراتوری بر روی سر سیلندر قرار دارد و قابل دسترس است اما در خودرو‌های کاربراتوری پمپ بنزین در مسیر یا در باک نصب می‌شود).
گاهی این گرفتگی مربوط به فیلتر بنزین می‌شود. فیلتر بنزین در صورت گرفتگی نمی‌تواند بنزین را به حد کافی از خود عبور دهد. با توجه به کیفیت پایین بنزین عرضه شده در کشور، این عیب عمومیت دارد. برای رفع این مشکل باید فیلتر را عوض کنید. در کنار این‌ها گاهی رسوبات بنزین در کاربراتور ته‌نشین می‌شود که این مسئله خود می‌تواند باعث شتاب‌گیری ضعیف خودرو شود. در این شرایط شست‌وشوی کاربراتور راه حل مسئله است که البته از عهده شما خارج است و باید از متخصص این کار کمک بگیرید. اما سه عیب فنی در کاربراتور وجود دارد. یکی پایین آمدن سطح شناور بوده دومین عیب کثیف شدن سوپاپ قدرت است و در نهایت تنظیم نبودن سوپاپ ثانویه است.
اما یکی دیگر از عیوب کاهش شتاب خودرو است. این عیب ممکن است از برق خودرو باشد. اما ریشه‌های زیادی در کاربراتور نیز وجود دارد. باید این نکته را یاد‌آور شویم که بسیاری از عیوب با انواع انژکتوری یکسان است.
برای مرتفع ساختن این عیب فراگیر باید باز هم ابتدا فیلتر هوا را کنترل کنید. سپس پمپ شتاب کاربراتور را کنترل کنید. برای این کار در هنگام رانندگی در مسیری بدون شیب و صاف ایست کامل انجام دهید. سپس شتابگیری را با حرکت از حال سکون آغاز کنید. اگر پمپ شتاب کاربراتور به درستی وارد مدار نشود خودرو با کندی شتاب گرفته و یا در آغاز حرکت نزدیک به خاموش شدن می‌شود.
گرفتگی ژیگلورها نیز این عیب را ایجاد می‌کند. تمامی تعمیرکاران در اولین گام تمامی ژیگلور‌ها را تعویض می‌کنند. دقت کنید قیمت ژیگلورها در حدود ۱۵هزار تومان بوده و با هزینه تعویض در حدود ۲۰ هزار تومان خواهد شد. از نوع خوب ژیگلور استفاده کنید. همچنین با تعمیرکار قرارداد کنید که اگرعیب خودرو با تعویض ژیگلورها برطرف نشود خودش مسئول است.
اما یکی از مشکلات خودروهای کاربراتوری بد روشنی آنهاست. بد روشن شدن در آنها نیز ممکن است از برق باشد ولی دلایلی زیادی در کاربراتور نیز وجود دارد. اولین دلیل سر ریز شدن کاربراتور است. اصطلاحاً گفته می‌شود کاربراتور فلوت کرده است. به این معنی که مقدار بنزین زیادی در کاربراتور جمع شده است. برای این کار باید کاربراتور باز شود و شناور کنترل شود.خرابی پمپ بنزین نیز این مشکل را به وجود می‌آورد. سوپاپ برقی کاربراتور در این مشکل بسیار سهیم است. وقتی این سوپاپ به درستی کار نکند خودرو به درستی روشن نمی‌شود.
باز هم گرفتگی ژیگلورها این عیب را به وجود می‌آورد. در نهایت خرابی ساسات این مشکل را به وجود آورده و خودرو به خصوص در هوای سرد به درستی روشن نمی‌شود. اما گاهی خودروهای کاربراتوری در دور آرام درست کار نمی‌کنند. در انواع انژکتوری وظیفه تنظیم نسبت هوا به سوخت بر عهده سنسور اکسیژن است.
اما در مدل‌های انژکتوری این نسبت توسط کاربراتور تنظیم شده و کنترل می‌شود. وقتی این نسبت به هم می‌ریزد خودرو در دور آرام با نوسانات زیادی کار می‌کند. برای رفع این عیب کاربراتور باید تنظیم شود. باز هم توجه داشته باشید، در ایران مرسوم شده تا با کوچکترین عیب در کاربراتور ژیگلورها را تعویض کرده و هزینه آن را به گردن شما می‌گذارند.
دقت کنید این کار بی‌دلیل نباشد و ریشه عیب جست‌وجو شود. به طور مثال گاهی پارگی یک قسمت از شیلنگ خلا این ایراد را ایجاد می‌کند. تعمیرکاران بی تجربه این مساله را نادیده گرفته و به تعویض قطعات سالم می‌پردازند.
عیب دیگری که در بعضی مواقع به وجود می‌آید خاموش شدن خودرو در دور آرام است.خودرو را روشن می‌کنید سپس در ابتدای حرکت کردن هنوز خودرو دور موتورش بالا نرفته خاموش می‌شود. باز هم باید عیب را در شیلنگ خلا جست‌وجو کرد. شیلنگ خلا و سوپاپ برقی دور آرام ریشه‌های این عیب هستند. خلا در کاربراتور می‌تواند بسیاری از عیوب را حل کرده و بسیاری از آنها را در صورت نبود تشدید کند. حال ممکن است درست بر خلاف این عیب به وجود آمده و خودرو به سختی خاموش شود.
این عیب نیز ممکن است از برق خودرو باشد ولی ممکن است کاربراتور نیز باعث آن شود. اولین دلیل برای این عیب زیاد بودن نسبت سوخت است.(این مشکل در انواع انژکتوری نیز وجود دارد) در کاربراتور این نسبت توسط ژیگلور و تنظیم دستی از قبل کنترل می‌شود. اما در انواع انژکتوری این نسبت توسط سنسور اکسیژن بررسی و کنترل مداوم می‌شود. این مشکل حتی گاهی مصرف خودرو را تا ۱۰ یا ۱۱ لیتر در‌صد کیلومتر می‌رساند.
در اینجا هم تنظیم کاربراتور راه حل مشکل است. در مرحله بعد زیاد بودن دور آرام است. تنظیم دور آرام یکی از مهم‌ترین و ساده‌ترین کارها در تمامی خودرو‌هاست. دور آرام هر خودرو باید بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ rpm باشد. یعنی وقتی خودرو را روشن می‌کنید و در حالت درجا بدون فشردن پدال گاز آن را به حال خود می‌گذارید دور موتور باید بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ باشد. اگر این‌گونه نبود مطمئناً خودرو از تنظیمات اولیه خارج شده است.

منبع : دنیای خودرو

هیچ نظری تا کنون برای این مطلب ارسال نشده است، اولین نفر باشید...