رده بندی کیفی خودروهای داخلی

بعد از مدتهای طولانی غیبت در ارزیابی کیفی خودروهای تولید داخل، پژو 206 و رانا در جدول در بین 17 خودرو در ارزیابی فروردین ماه موسسه استاندارد مشاهده می شوند.

 اما سایپا سه مدل خود را به دلایل نامعلومی از دسترس بازرسان خارج کرده تا در این جدول غایب باشند. ارزیابی کیفی خودروها تولید داخل، نشان می دهد که صدر جدول در غیاب نیسان تیانا، مزدا 3 و سوزوکی به رنو مگان رسیده است. در این رده بندی خودروها تحت ارزیابی در 9 معیار سیستم فنربندی، تعلیق و فرمان، سیستم موتور و انتقال قدرت، ترمز، تجهیزات الکتریکی، تزئینات داخلی و خارجی، صداهای غیرعادی بدنه، نفوذ آب و رنگ، مورد ارزیابی کیفی قرار گرفته و بر حسب میزان نمره منفی، در دو دسته “خیلی خوب” و “خوب” دسته بندی شده اند.

رتبه بندی خودروها توسط موسسه استاندارد ایران دچار تغییراتی بنیادین شده و چیزی به اسم خودرو با کیفیت متوسط و پایین در آن به چشم نمی خورد. همه خودروها رتبه خوب و یا خیلی خوب را بدست آورده اند. اگر استاندارد ایران به پراید رتبه خیلی خوب اعطا کرده چنین رتبه ای را به نیسان تیانا هم داده که متاسفانه باعث بی اعتباری بیش از پیش نتایج برای خریداران خودرو می گردد. بنظر می رسد که استاندارد ایران زیر فشار کارخانه ها مجبور شده به همه خودروها امتیاز بالا بدهد حتی اگر به بی اعتباری این موسسه و لوث شدن این بررسی ها بیانجامد.
نکته دوم در این بررسی ها تفاوت بین مرغوبیت و کیفیت است. ساز و کار مبتنی بر اعطای امتیاز بر اساس نمرات منفی ساده ترین شیوه برای امتیاز دهی است اما نشان دهنده ارزش کیفی واقعی یک محصول نیست و گاهی خودرویی با داشتن مرغوبیت پایینتر مواد مصرفی، از رقبای خود با مرغوبیت بالاتر امتیاز منفی کمتر و رتبه بالاتری دریافت می کند! البته این مسئله بیانگر این موضوع است که حتی مواد مرغوب نیز در مونتاژ نادرست و سهل انگارانه، ممکن است تبدیل به نمره های منفی شوند. اما در سوی مقابل مثلا یک قطعه پلاستیکی بسیار بی کیفیت نمره منفی نمی گیرد چون خریدار انتظاری از آن ندارد.

بعد از بازگشت دوباره سوزوکی گرند ویتارا به تولید، و در اختیار گرفتن دو ماهه صدر جدول، دوباره با خارج شدن این خودرو از تولید، رنو مگان و تندرهای پارس خودرو صدر جدول برا از آن خود کردند. این در حالیست که هنوز خبری از انواع مزدا در جدول نیست.
رنو مگان بدون تغییر کیفیت، با حذف رقیب به صدر جدول رسیده است. این روند که با ورود و خروج خودروها به جدول، مدتهاست برای انواع مدلها تکرار می شود و بدون تغییر محسوسی در جدول، رتبه آنها و افتخاراتشان را بالا و پایین می کند، در این ماه روند حادتری گرفته است. بنابر اعلام شرکت بازرسی، خودروهای سایپا X131، سایپا X132 و تیبا به دلیل ممانعت از انجام نمونه برداری و ارزشیابی کیفی خودرو، از نظر عیوب ایمنی، مهم و اساسی و سطح کیفی خودرو، وضعیت نامعلومی دارند. پیش از این هم برای ماهها، همین سناریو برای پژو 206 و رانای ایران خودرو اتفاق افتاده بود. نزدیکترین گمانه زنی ها نشان می دهد که تولیدات این دوره خودروسازان که از ارزیابی خارج می شوند، با مشکلات حادی در کیفیت مواجه اند و شرکتها برای جلوگیری از تاثیر منفی گزارشهای افت کیفی، به هر طریق ممکن آنها را از بازرسی خارج می کنند.

پارس تندر یا همان L90 فیس لیفت شده پارس خودرو در جایگاه دوم و تندر همین شرکت با امتیازی نزدیک به آن، در جایگاه سوم قرار دارد. این ماه هم رقیب ایران خودرویی تندر در جدول رده بندی غایب است.
انواع پژو 206 و رانا نیز بعد از غیبت معنی دار و مشکوکی که داشتند به جدول رده بندی بازگشته اند. ارزیابی موسسه استاندارد از کیفیت نسبتا بالای این محصولات حکایت دارد در حالی که دیدگاه بسیاری از مشتریان برای محصولات اخیر، چنین نیست.
خوشبختانه کیفیت اکثر خودروهای دو شرکت ایران خودرو و سایپا با اندکی بهبود نسبت به ماههای گذشته در مسیر بهتری قرار دارند. اما این بهبود ناچیز برای مقابله با رقبای چینی چندان هم کافی نبوده است. جی ای سی یا همان جک مدل J5 رتبه هفتم جدول را در اختیار دارد. لیفان X60 هم در حالی در جایگاه در خور توجه هشتم ایستاده که رقیب آن در بازار یعنی ام وی ام X33 با 15 نمره منفی بیشتر در جای پانزدهم قرار دارد.
کیفیت سمند هم تغییری نکرده و با انواع 405 در یک رده قرار دارد. ام وی ام های 110 هم ماههاست که افتخار بی کیفیت ترین خودروی تولید داخل را یدک می کشد.
به امید ارائه خودروهایی که لیاقت ایرانی ها را داشته باشند.

رده بندی کیفی خودرو ها بر اساس نمرات منفی - ارزیابی فروردین ماه 1393

رتبهخودرومیانگین نمرات منفیتغییرات کیفیت
1رنو مگان-19.2
2پارس تندر-20.6
3تندر L90 پارس خودرو-21
4پژو 206 هاچ بک-23.4
5پژو 206 صندوقدار-23.5
6رانا-28.1
7جک J5-47.5
8لیفان X60-50.5
9پژو پارس-51
10پژو 405-52.5
11سمند-52.5
12پژو 405 خراسان-52.5
13ام وی ام 530-53.8
14اام وی ام 315-55
15ام وی ام MVM X33-65
16سایپا X131-81.4
17ام وی ام MVM 110-85
*نیسان تیاناعدم تولید
*سوزوکی گرند ویتاراعدم تولید
*تیباعدم ارزیابی
*سایپا X131 پارس خودروعدم ارزیابی
*سایپا X132 پارس خودروعدم ارزیابی
منبع: شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران
هیچ نظری تا کنون برای این مطلب ارسال نشده است، اولین نفر باشید...