وضعیت مالکیت و شرکتهای تابعه سوبارو، سوزوکی و کاوازاکی
تاکنون در بررسی وضعیت مالکیت شرکتهای خودروسازی، تویوتا، هوندا، نیسان، میتسوبیشی و مزدا را بررسی کرده ایم. در این قسمت به ادامه بررسی خودروسازان ژاپنی میپردازیم.
6. سوبارو
شرکت سوبارو موتورز یکی از شرکتهای تابعه گروه صنایع سنگین فوجی (FHI) محسوب میشود.
در گذشته 20% سهام این شرکت متعلق به نیسان بوده ولی بعد از اتحاد رنو-نیسان، سهام نیسان در FHI به جنرال موتورز فروخته شد. در 2005 جنرال موتورز اعلام کرد که 8.4% از این مقدار را به تویوتا خواهد فروخت. بعدها در سال 2008 هم تویوتا مقدار سهام خود در این شرکت را به 16.7% افزایش داد.
لوگوی این شرکت نشان دنده 6 ستاره است که ستاره بزرگ نماد FHI و 5 ستاره دیگر نماد شرکتهای تابعه هستند که در زیر به توضیح در مورد آنها میپردازیم:
1. شرکت سوبارو موتورز که مسئول ساخت خودروهای گروه FHI بوده و در بیش از 100 کشور فعالیت دارد.
گفتنی است که سوبارو موتورز یک کمپانی زیرمجموعه به نام Subaru Technica International یاSTI دارد که مسئولیت تقویت خودروهای سوبارو مخصوصاً برای مسابقات اتومبیلرانی از جمله WRC را بر عهده دارد.
2. بخش هوافضای گروه FHI که پیمانکار آژانس امنیتی و دفاعی ژاپن محسوب شده و همچنین در ساخت بسیاری از هواپیماهای معروف از جمله بوئینگ 737، بوئینگ 747، بوئینگ 767، بوئینگ 777، بوئینگ 797، ایرباس A380، Hawker 400 و Eclipse500 با کمپانیهای سازنده همکاری داشته است.
3. بخش تخصصی برق صنعتی FHI که مسئول فروش و تولید محصولاتی چون پمپ و ژنراتور تحت نام تجاری سوبارو-رابین (در آمریکای شمالی) و رابین (در سایر نقاط دنیا) است.
این کمپانی قبلاً با شرکت Polaris Industries درزمینهٔ تأمین موتور اسنومبیل، جت اسکی و ATV همکاری داشته است.
4. بخش فناوری سازگار با محیط زیست که درزمینهٔ تولید کامیونهای حمل زباله، توربینهای بادی و برق ربات فعالیت دارد.
5. واحد تولیدکننده اتوبوس و واگن راهآهن که البته در سال 2003 خطوط تولید آن متوقف شد.
تمام این شرکتها در زمینههای مختلف با هم همکاریهای تکنولوژیکی داشته و همین امر، FHI را به یکی از برترین گروههای صنعتی در دنیا تبدیل کرده است.
6. سوزوکی
سوزوکی دیگر شرکت ژاپنی است که علاوه بر تولید خودرو به طور مستقیم در تولید موتورسیکلت نیز فعالیت مستقیمی دارد. سوزوکی همانند تویوتا کار خود را با تولید محصولات نساجی آغاز کرد و علیرغم موفقیتش در این کار، رو به صنعت موتورسیکلتسازی آورد و بعدها نیز کارش را به حوزه خودرو تعمیم بخشید.
از زیرمجموعههای سوزوکی میتوان به:
Magyar-Suzuki (مجارستان)
Maruti-Suzuki (هند)
Pak-Suzuki motors (پاکستان)
American Suzuki Motors (ایالت متحده آمریکا)
China-Suzuki (چین)
Suzuki Canada (کانادا)
Suzuki GB PLC (بریتانیای کبیر)
اشاره کرد.
تا سال 2007 جنرال موتورز مالکیت 20% سهام سوزوکی را بر عهده داشت اما در سال 2008 آن را به 3% کاهش داد. در حال حاضر گروه فولکسواگن با در اختیار داشتن 19.90% سهام سوزوکی، بزرگترین سهامدار آن محسوب میشود.
همچنین سوزوکی با همکاری با شرکتهای زیادی از جمله فولکسواگن، نیسان، فیات، زیرمجموعههای GM (هولدن، شورلت، اوپل، واکسهال،GMC و پونتیاک) مزدا و میتسوبیشی اقدام به تولید خودرو کرده است.
7. کاوازاکی
صنایع سنگین کاوازاکی (Kawasaki Heavy Industry) که با موتورسیکلتهای بینظیرش شناخته میشود. این کمپانی کار خود را با کشتیسازی آغاز کرد در زمینههای متعدد دیگری از جمله صنایع و حملونقل ریلی، ماشینآلات سنگین و همچنین صنایع هوافضا فعالیت دارد.
Kawasaki Heavy Industries Aerospace Company نام زیرمجموعه این گروه فعال در صنعت هوافضا است و همکاری نزدیکی با آژانس امنیتی و دفاعی ژاپن دارد و هواپیماهایی مثل:
P3-C (هواپیمای گشت زنی زد زیردریایی)
را تولید کرده و در حال طراحی نسل بعدی هواپیماهای نظامی همانند:
میباشد. همچنین همکاری نزدیکی با بوئینگ در ساخت 767،777 و 787 و همچنین با شرکت Embraer در ساخت E170،E175،E190 و E195 دارد. همچنین در تولید و توسعه موتورهای توربو فن نیز درگیر است.V2500 از جمله موتورهای ساخت کاوازاکی است.
کاوازاکی درزمینهٔ ساخت بالگردهای نظامی و غیرنظامی نیز فعالیت دارد و هلیکوپتر Chinook CH-47 بوئینگ با همکاری این شرکت ساخته شده است. کاوازاکی یکی از شرکای تجاری MBB محسوب میشود و هلیکوپتر BK117 را با همکاری همدیگر تولید کردهاند.
آژانس فضایی ژاپن نیز با همکاری این کمپانی فعالیتهای خود را به پیش میبرد. از جمله اقدامات کاوازاکی در صنعت هوافضا میتوان به ساخت پنل های الکترونیکی فضاپیماها، ساخت سکوهای پرتاب موشک، ارائه خدمات برای موشک ژاپنی H-IIA، ساخت ربات فضایی برای کیبو (ماژول ژاپنی برای ISS) و فضاپیمای HOPE-X، تست ماهواره ETS-VII و همچنین پروژههایی برای توسعه فضاپیماهای قابل استفاده مجدد اشاره کرد. همچنین در ساخت شبیهسازهای پرواز با ارتش ژاپن همکاری داشته است.
گروه کاوازاکی یک واحد کشتیسازی را با نام Kawasaki shipbuilding corporation با مالکیت 100% سهام در اختیار دارد که تولیدات اصلیاش شامل کشتیهای حمل گازهای اشتعالزا، کشتیهای کانتینری، ناوهای جنگی، کشتی فلهبر (در قسمت 2 توضیح داده شد)، انواع مدلهای زیردریایی و… است. همچنین این واحد به تولید ماشینآلات و تجهیزات دریایی، از جمله موتور اصلی، سیستم رانش، چرخدنده فرمان و عرشه ماشینآلات و ماهیگیری نیز مشغول است.
Kawasaki Heavy Industries Rolling Stock Company نام واحد ریلی گروه کاوازاکی است که از سال 1906 شروع به کار کرده است. تولیدات این کمپانی غالباً شامل انواع لوکوموتیوهای دیزلی و الکتریکی، مترو، مونوریل، تراموا، واگنهای مسافری و ترابری و سکوهای قطار است.
Kawasaki Heavy Industries Motorcycle & Engine دیگر زیرمجموعه و البته معروفترین زیرمجموعه گروه KHI است که همانطور که از نامش پیداست به تولید انواع موتورسیکلتهای مسابقهای و خیابانی، ATV، جت اسکی و موتور اتومبیل شهرت دارد.
کاوازاکی واحدهای دیگری چون واحد انرژی گیاهی (plant energy & facilities)، واحد تجهیزات صنعتی (Industrial equipment)، واحد محیط زیست و بازیافت (environment & recycling) و واحد زیرساخت (Infrastructure) اشاره کرد.
البته زیرمجموعههای گروه KHI به موارد بالا محدود نمیشود ولی به علت کثرت فراوان از توضیح جداگانه آنها خودداری میکنیم.