اطلاعات ماهیهای آکواریومی قسمت دوم
با توجه به اینکه تعداد زیادی از دوستان علاقه مند به پرورش ماهیهای مختلف و آکواریومی هستند بر آن شدیم تا در چند بخش به بررسی و دادن اطلاعات در خصوص گونه های مختلف ماهیها، روشهای نگهداری از ماهیها، تغذیه ماهیها، راه اندازی انواع آکواریوم آب شور و شیرین و ... بپردازیم با دومین قسمت با ما باشید.
راه اندازی اکواریوم ابشیرین
وسایل موردنیاز اکواریوم و راه اندازی اکواریوم ابشیرین:
اگرتمایل به نگهداری ماهیان آکواریومی دارید قبل از هر چیز باید اکواریوم مورد نیازخود را تهیه و راه اندازی نمایید.برای راه اندازی یک اکواریوم ساده اب شیرین شایدبه وسایل گرانقیمتی احتیاج نداشته باشید ولی در کل اگر به دنبال یک اکواریوم زیبا وکلاسیک هستید باید هزینه ان را نیز بپردازید. اگر از این بحث بگذریم و به بحث اصلییعنی راه اندازی یک اکواریوم اب شیرین و مایحتاجش بپردازیم بهتر است. در این قسمتسعی شده مطالب مفیدی جهت این منظور برای شما ارائه گردد
طریقه راه اندازی آکواریوم ساخته شده:
پس از ساخت آکواریوم خود ، باید شرایطی را برای زندگی آبزیان فراهم کرده تا هیچ خطری آنها را تهدید نکند .
مراحل راه اندازی آکواریوم
مرحله ی اول : ابتدا باید تانک را با استفاده از آب ، نمک و فرچه یا مسواک کاملاً شستشو دهید
نحوه ی شستن آکواریوم : ابتدا دیواره های داخلی را با آب مرطوب کرده و سپس نمک را به آنها پاشیده و با استفاده از فرچه یا مسواک لکه های روی آن را پاک کنید . بهتر است این کار را تا دو بار تکرار کرده ، سپس تانک را به دقت بشویید تا اثری از نمک در آن باقی نماند .
مرحله دوم : وسایل را پس از شستشو کامل با آب و نمک به تانک منتقل کنیدسپس آبی را به فشار کم به درون تانک بریزید .
نکته : به جای کنار گذاشتن آب برای از بین رفتن کلر می توان از محلول ضد کلر استفاده کرد ولی روش طبیعی ارزانتر و بهتر است (دمیدن اکسیژن در اب به بین رفتن کلر کمک میکند)
توضیحاتی در مورد وسایل:
در اینجا وسایل اولیه آکواریوم را به صورت مختصر برای شما معرفی میکنیم
پمپ هوا : پمپ هوا یکی از مهمترین وسایل آکواریوم است که برای تامین اکسیژن مصرفی ماهیها و ایجاد تهویه و فیلتر آب آکواریوم بسیار لازم و ضروری است.همیشه پمپ هوا را بالاتر از آکواریوم نصب کنید,تا بر اثر برگشت آب( هنگام قطع برق) به داخل پمپ پمپ هوا نسوزد.هنگام خریدن پمپ هوا دقت کنید از نوع خوب و مناسب با اندازه آکواریوم تهیه کنید تا با کمبود اکسیژن ماهیها مواجه نشوید.
فیلتر زیر شنی : صفحه ای پلاستیکی است که توسط شلنگ به پمپ هوا متصل میشود . در کف آکواریوم قرار میگیرد و توسط پمپ هوا به فیلتر و تهویه آب کمک میکند.به این صورت که هوا از طریق شلنگ به لوله ی فیلتر وارد میشود و به زیر فیلتر زیر شنی منتقل میشود.سپس این مقدار هوا بوسیله ی فشار آب زیر صفحه ی شنی از طریق لوله ی فیلتر به بیرون فرستاده میشود که در نتیجه ی این گردش هوا, آب به اندازه ی فضای زیر فیلتر از ماسه ها عبور کرده و مواد زائد را در لابه لای شن ریزه ها به زیر صفحه ی فیلتر هدایت میکند تا از معلق بودن یا حل شدن مواد در آب جلوگیری کند که این امر باعث شفافیت آب آکواریوم و شادابی ماهیها خواهد شد.پس نداشتن فیلتر زیر شنی و پمپ هوا آب را به صورت راکد در می آورد و موجب میشود که آب آکواریوم به صورت شیری رنگ یا مات وکدر درآید.
فیلتر ذغالی : بوی آب را میگیرد و آب را شفاف و کریستالی میکند و قابلیت جذب ذرات خیلی ریز را دارد.
دماسنج : وسیله ای برای اندازه گیری میزان درجه حرارت آب آکواریوم است.ماهیها در درجه حرارت معین و مشخصی به فعالیتهای حیاتی خود ادامه میدهند که این درجه حرارت را درجه حرارت مطلوب میگویند.زیاد یا کم شدن درجه حرارت آب اثرات نامطلوب و خطرناکی بر رشد و سلامت ماهیها میگذارد.اگر تغییرات درجه حرارت آب آکواریوم ناگهانی باشد باعث تلفات ماهیها خواهدشد و اگر نوسان شدید داشته باشد(سرد و گرم) باعث ایجاد بیماریهای پوستی میشود.
بخاری : در انتخاب بخاری دقت فرمایید و سعی کنید بخاریهایی را که اتومات دارند یا ترموستات دار را انتخاب کنید.بخاری روشن و داغ را وارد آب نکنید یا بخاری روشن را از آب بیرون نیاورید,زیرا شیشه آن خواهد شکست. بهتر است به وسیله ی چسبکهای مخصوص به دیواره ی داخلی آکواریوم نصب شود و تا زیر کلاهک بخاری آنرا بیشتر داخل آب آکواریوم نگذارید.
تور صید ماهی : تور در آکواریوم برای گرفتن ماهیها در مواقع لزوم مورد استفاده قرار میگیرد و برای جا به جایی ماهیها مورد استفاده قرار میگیرد که باید دقت شود به ماهیها آسیبی نرسد.
ماسه و سنگریزه ها : برای پوشش فیلتر زیر شنی شلنگها و لوازم تزئینی و همچنین برای ایجاد ریبایی کف آکواریوم استفاده میشوند.در روی فیلتر زیر شنی حداقل 3 سانتی متر ماسه بریزید تا فیلتر بخوبی آب آکواریوم را فیلتراسیون نماید.
پوستر : پوسترهای زیبا برای تزئین دیواره ی پشت آکواریوم مورد استفاده قرار میگیرد که در انداره ها و طرح های مختلف عرضه میشوند.
محل نصب و قرار گرفتن آکواریوم : محلی که آکواریوم قرار میگیرد علاوه بر اینکه باید تحمل وزن آنرا داشته باشد باید کاملا صاف و تراز باشد.بهتر است در زیر آکواریوم تکه ای موکت یا کائوچو یا یونولیت قرار دهید تا از شکسته شدن شیشه آکواریوم جلوگیری کند.در محلی قرار دهید که در جریان شدید هوا نباشد مثلا پشت پنجره یا نزدیک درب,زیرا باعث سرد و گرم شدن آب آکواریوم میشود که بیماری ماهیها را در پی خواهد داشت.
مرحله ی سوم : فراهم آوردن شرایط ویژه ی آب که قبل از قرار دادن ماهی ها باید مواردی چون دمای مورد نیاز ، PH ،و ... در آب رعایت شوند که نحوه ی ایجاد آنها درقسمتهای شرایت اب بیان شده است
نحوه ی سیفون کردن آب تانک :
برای سیفون کردن آب ابتدا بایست مقدار آب مورد نیاز را 18 تا 24 ساعت قبل در ظرفی جداگانه قرار داده تا کلر آن از بین رود ، سپس به همان مقدار ( معمولاً یک سوم آب تانک ) از آب تانک را بیرون ریخته و آب جدید را جایگزین کنید
نکته:برای تسریع درکلرزدایی آب می توان دریک سوم آب تانک از آب گرم استفاده کرد و در اب اکسیژن دمید. در بعضی موارد که آب تانک بیش از حد کدر شده و دیگر با سیفون کردن آب ؛ تاثیری روی آن مشاهده نمی شود ، لازم است که آب تانک تعویض شود . البته سیفون کردن در اکثر مواقع جواب خواهد داد حتی برای ابهای خیلی کثیف
نحوه ی تعویض آب تانک :
در مورد تعویض آب تانک باید مراحل ذکر شده در مورد راه اندازی آکواریوم را به ترتیب انجام داده و پس از رعایت شرایط ذکر شده در مورد آب ؛ ماهی ها را به تانک انتقال دهید .چرخه فراموش نشود
نکته:بهتر است قبل از انتقال ماهی ها به تانک ، فیلتر یا پمپ هوا به مدت 30 دقیقه با تمام فشار در آب کار کند تا کمبود اکسیژن در آب جبران شود
تذکر :پس از هر بار تعویض یا سیفون کردن آب استفاده از محلول ضد عفونی ( به ازای هر5 لیتر یک قطره )ضروری است ؛ ضمن اینکه توصیه می شود در این زمان به ازای هر 20 لیتر یک قاشق چایخوری نمک به آب اضافه شود .(افزودن نمک برای ماهیان حساس توصیه نمیشود در صورتی که افزودن نمک به اب برای بعضی گونه ها ضروری است)به شناخت تک تک ماهیان به قسمت موضوعات مطالب همین سایت مراجعه کنید
تارگت فیش
تارگت فیش یا سوف هلالی یا ببرماهی یا هر اسمی که به این ماهی لقب میدهند جزو دسته ماهیان اب شور،شیرین و لب شور هستند.تعجب نکنید زیرا که این ماهی به اصطلاح دریا کوچ است یعنی در اب شیرین زندگی میکند ولی برای تخم ریزی و تولید مثل به دریا(اب شور) محاجرت میکند و به راحتی میتوان در هر ابی اعم از شور یا شیرین نگهداری شود.بهترین ماهیان جهت نگهداری با این ماهی را میتوان ماهیان اب لب شور مانند اسکات ،مونو،تیر انداز و از این قبیل ماهیان نام برد.البته نگهداری این ماهی با سایر ماهیان نیز امکان پذیر است
شناخت:نام علمی این ماهی Terapon jarbuaمی باشد . نام جنس ماهی تارگت فیش از دو واژه یونانی "Tera" به معنی " چیز عجیب و غریب " و "pontios"به معنی "دریایی" گرفته شده . به درستی معلوم نیست که چرا این ماهیان را ماهی "شگفت آور دریایی" نامیده اند ؟ یک دلیل شاید این است که آنها قادر به ایجاد صدا هستند و برای همین به آنها Grunts یا ماهیان غرغرو یا خرناس کش هم می گویند . این ماهی در راسته سوف ماهی شکلان و در خانواده Terapontidae جای دارد . البته گاهی این خانواده را Teraponidae و Theraponidae یا Therapontidae می نامند.
این خانواده بیش از 16 جنس و 45 گونه را در خود جای داده است . خانواده تراپونتیده را در فارسی یلّی ماهیان می نامند . دست کم 4 گونه از این ماهیان در خلیج همیشه فارس وجود دارند که این گونه آکوآریومی هم از آن جمله است ! این ماهیان مورد استفاده خوراکی انسان قرار می گیرند و گوشت بسیار خوش مزه ای دارند .
این ماهی دارای نامهای علمی گوناگونیست . در انگلیسی آن را Crescent perch یا سوف هلالی و jarbua terapon می نامند . نام دیگر آنها Grunt یا غرغرو است . در فارسی به آن یلّی خط کمانی می گویند . نامی که بیشتر از همه در آکوآریوم فروشی های خارجی برای این ماهی استفاده می شود Target fish یا "هدف ماهی" است . زیرا همان گونه که پیشتر خواندید در هر طرف این ماهی 3 کمان افقی وجود دارد که اگر از بالا به ماهی نگاه کنیم شبیه هدف ( Target ) نشانه گیری می شود . همچنین روی باله پشتی این ماهی لکه یا خال سیاهی وجود دارد که نقطه مرکز هدف را به یاد می آورد
رنگ آمیزی:در نخستین نگاه این ماهی یک ماهی سیاه و سفید به نظر می آید . ولی اگر نور پردازی آکوآریوم مناسب باشد می توان جلای نقره ای زیبای ماهی را مشاهده کرد . در هر سوی بدن این ماهی 3 ( یا گاهی 4 ) خط کمانی شکل افقی سیاه دیده می شود که به طرف پایین انحنا دارند و امتداد خط سوم از میان باله دمی می گذرد . در نمونه های بزرگ ، رنگ این کمان ها به قهوه ای و طلایی متمایل می شود . باله دمی دارای سه خط افقی سیاه بوده و بخش بالایی دم این ماهی نیز دارای لکه سیاهی است . چشم این ماهی نیز دارای جلای زریّن است .
ویژگی های زیستی :این ماهی می تواند در آب شور و لب شور و شیرین زندگی کند . در اصل یک ماهی کاتادرموس ( Catadromous ) یا دریا کوچ است ، یعنی در آب شیرین زیست می کند ولی برای تولید مثل و تخم ریزی باید به دریا ( آب شور ) مهاجرت کند . نوزادان در دریا از تخم خارج می شوند و پس زمانی که کمی رشد کردند به آب شیرین و نواحی ساحلی مهاجرت می کنند . نمونه های بالغ را می توان در دسته های کوچک در دهانه رودخانه ها صید نمود . درازای کل این ماهی به 34 سانتی متر می رسد گو اینکه در آبزی دان تا به این اندازه رشد نمی کند . خوراک آنها در اکوسیستم طبیعی بیشتر از ماهیان ، حشرات و بی مهرگان لابه لای ماسه ها و سنگ ها می باشد . به بیان دیگر گوشت خوار هستند . دمای مناسب برای نگهداری این ماهیان 26 تا 28 درجه سانتی گراد می باشد و آب نسبتا قلیایی ( پی اچ بیش از 7 ) برایش مناسب تر است . دارای دندان های پرزی شکل در دهان است و بر روی استخوان های تیغه ای ( Vomer ) و کام هم دارای دندان است که با افزایش سن ماهی ؛ خواهند افتاد ! بر روی سرپوش آبششی یِلّی ماهی خط کمانی خار بزرگی دیده می شود . دارای خط جانبی کاملی است و فلس های روی خط جانبی این ماهی از فلس های سایر نقاط بدن کوچک ترند .
طریقه نگهداری از تارگت فیش :بهتر است که نمونه های جوان این ماهی را به صورت گروهی نگهداری کنید . این کار علاوه بر افزودن بر جلوه زیبای حرکت دسته جمعی ماهیان ، باعث می شود که ماهیان احساس امنیت بیشتری کنند و رشد و تغذیه آنها نیز بهینه شود . از طرفی رشد این ماهی نسبتا سریع بوده و تحرک ماهی زیاد است پس مخزن های کوچک برای این ماهیان چندان مناسب نیستند . تارگت فیش ها غذای خود را هم از ستون آب می گیرند و هم در لا به لای سنگ های کف آبزی دان به جستجوی خوراک می پردازند . امروزه این ماهی از نقطه نظر پذیرش خوراک ، بیشتر غذاهای ماهیان آکوآریومی را می پسندد . ولی باید توجه نمود که چون علاقه اش به غذاهای گوشتی بیشتر است ، بهتر است که این ماهی را با غذاهای مخصوص سیکلید ها تغذیه کنیم . همچنین کرم خونی منجمد شده نیز از انتخاب های مناسب دیگر برای این ماهی می باشد . غذاهای زنده نیز می تواند رشد و سلامت و تولید مثل ماهی شما را تضمین کند . نمونه های کوچک را می توان با گوپی و بزرگ تر ها را با گلد فیش های کوچک تغذیه نمود و همچنین می توان از انواع کرم ها و حشرات سود جست*همچنین استفاده از غذاهای مخصوص ماهیان آب شور شرکت تترا یا Tetra marineنیز ویتامین های مورد نیاز این ماهی را فراهم می کند .
مخزن مناسب:این ماهی آب شور ، شیرین و لب شور را تحمل می کند و در واقع می توان آن را در هر آبزی دانی که ماهیان دیگر در آن زنده می مانند نگه داری نمود ! یک پیشنهاد برای تهیه آب مناسب برای نگه داری این ماهی حاکی از افزودن 2 تا۳ قاشق چایی خوری ( Teaspoon ) از نمک دریا در هر گالن آب است) . هر گالن برابر 8/3 لیتر است (
اگر آبی که برای پر نمودن آبزی دان خود از آن استفاده می کنید سبک یا اسیدی است ، بهتر است که آن را قلیایی کنید . یک راه ساده برای قلیایی نمودن آب ؛ اضافه کردن تکه های صدف ها و مرجان ها ( مثل اجزاء ساحل جزیره زیبای کیش ) یا مواد دارای دولومیت ( Dolomite ) به بستر آبزی دان است . و راه دیگر استفاده از مواد شیمیایی مخصوص کنترل آب آکوآریوم است . یکی از بهترین مواد موجود در بازار محصولی از شرکت تترا با نام TetraAqua pH/KH Plus می باشد . این محلول شیمیایی هم در آبزی دان های آب شور قابل استفاده است و هم آب شیرین
تولید مثل:در مورد گوناگونی های بین دو جنس نر و ماده در این گونه اطلاع دقیقی در دست نیست . سن بلوغ آن را در منابع گوناگون بین 5/1 سال تا 4 سال ذکر کرده اند . آنچه روشن است این است که تولید مثل این ماهی در آب شور صورت می گیرد و انتقال ماهی از آب شور به شیرین و برعکس می تواند در تحریک آن به تخم ریزی مفید باشد نکته دیگر این است که بچه های ماهی تارگت فیش دارای خوی همنوع خواری بوده و باید به این نکته توجه نمود . داده های بیشتری تاکنون گزارش نشده است
دکوراسیون مناسب:از آن جا که این ماهیان معمولا در مناطق مصبی و بوم سازگان هایی چون جنگل های حرّا زیست می کنند ، پس بهتر است که در آبزی دان آنها از چوب های زیر آبی با ریشه های فراوان استفاده کنید . همچنین به عنوان گیاه مناسب ، می توانید از گیاه Vallisneria ( گندمی ) سود ببرید .خوبی این گیاه در این است که مقدار کم نمک آب را تاب می آورد . برای کف مخزن ، هم می توان از ماسه استفاده کرد و هم از سنگ های ویژه کف آکوآریوم و می توان خرده صدف ها را نیز به آن افزود .
ماهی های مناسب جهت نگهداری در کنار تارگت فیش :هم مخزنی های مناسب برای ماهی تارگت فیش یا یلّی ماهی خط کمانی ، عبارتند از ماهیان آکوآریوم های آب لب شور مانند ماهی اسکات ، ماهی منو ( آنجل مونو ) ماهی کمان دار ( تیر انداز ) و از این قبیل . به غیر از این ها می توان این ماهی را در کنار بیشتر سیچلایدها یا کت فیش ها نگهداری نمود . ولی نباید فراموش کرد که تارگت فیش ماهیان کوچکتر از خود را نوش جان می کند
از این گذشته اگر تصمیم دارید که از گیاهان طبیعی در آبزی دان خود استفاده کنید ، گونه های گیاه خوار را به مخزن خود معرفی نکنیداطلاعاتی دیگری در مورد همین ماهی:
ببر ماهی ها
خانواده تراپونیده (Theraponidae)
نبر ماهی ها جزو ماهی های سوف مانند هستند که شکل ظاهری آنها شباهت زیادی به گرانت ها (Grunts) و اسنپرها (Snappers) دارد . در این خانواده علاوه بر گونه های دریایی ، تعدادی مخصوص آب شیرین نیز وجود دارند. به علاوه برخی از گونه ها بدون داشتن مشکلی ، می توانند به میل خود از آب شیرین به آب شور و برعکس وارد شوند. بیشتر ببرماهی ها در آب های استوایی زندگی می کنند. این ماهی ها کلا گوشت خوارند.
روی سر پوش آبششی آنها دو زائده خاری قابل توجه وجود دارد. همچنین استخوان جلیی سرپوش آبششی دندانه دار است. باله پشتی آنها دو قسمتی ولی متصل به یکدیگر است و دارای 12 تا 13 عدد شعاع می باشد
طول آنها معمولا به 30 سانتی متر یا کمتر می رسد. انواع دریایی آنها به عنوان خوراکی ، از مرغوبیت زیادی برخوردار نیست ولی نمونه های آب شیرین آن خوشمزه بود و اکثرا در بازارهای ماهی پیدا می شوند. از گونه های مختلف این خانواده فقط یک نوع به شرح زیر به آکواریوم های خانگی راه پیدا کرد:
نام علمی: Therapon jabua
نام عمومی: ببرماهی ، سوف هلالی،تارگت فیش، یلّی خط کمانی
گسترش: سواحل شرقی آفریقا ، دریای سرخ تا چین ، هند و چین ، سواحل شمالی استرالیا.
ملاحظات: نام عمومی این ماهی از طرح بدن آن گرفته شده است . بدن سفید آن دارای نوارهای سیاه هلال مانندی است که مرکز آنها در طرف پایین بدن می باشد. معمولا در آب های ساحلی و نیز خورهای ساحلی یافت می شود. برای این ماهی آب شور یا شیرین تفاوتی ندارد.
اندازه: طول آن در اکواریم تا 25 سانتی متر می رسد.
پلاتی
ماهی پلاتی یکی دیگر از انواع ماهیان زنده زاست که نگهداری و تکثیر ان بسیار اسان و لذت بخش است.پلاتی ها ماهیان کم توقعی هستند و در شرایط عادی و معمول میتوان نگهداری و تکثیر شوند
پلاتی ها یکی از اعضای خانواده ی زنده زا ها هستند که به رنگهای مختلف و زیبایی وجود داشته و حتی قابلیت جفت گیری و تکثیر با سوارتل ها و گوپی ها را دارند .
ماهی های زیبایی بوده که تا 2 یا سه سال عمر کرده و به راحتی نگهداری و تکثیر می شوند .
نحوه ی تشخیص جنسیت : ماهی نر در زیر شکم دارای آلت تناسلی بوده که در ماهی ماده به جای آلت تناسلی ؛ یک باله ی پهن وجود دارد . عموماً هم جثه ی ماده ها از نرها پهن تر و گردتر است
نام : پلاتی ( دلیل نامگذاری به خاطر پهن بودن بدن آن است . پلاتی = پهن )
خانواده :poecilidane
زیستگاه اصلی : آبهای آرام مکزیک و گواتمالا
انواع : پاندا ، غروب آفتاب ، قرمز ، پاندا طلایی ، خاکستری و ... .
اندازه : حداکثر تا 8 سانتی متر
تانک مورد نیاز : حداقل 20 لیتر
تغذیه : انواع غذاهای خشک
خصوصیات فیزیکوشیمیایی : دما = 26- 22 درجه سانتی گراد –PH = 7-8
نحوه ی تکثیر : پلاتی ها همانند سایر ماهی های خانواده ی خود میل زیادی به خوردن بچه های خود دارند که چون بچه های پلاتی تقریباً از بچه های سایر زنده زاها کوچکتر است ؛ نیاز به مراقبت بیش تری دارند .
برای جلوگیری از خورده شدن بچه ها توسط والدین می توان با ایجاد گیاهان و وسایل تزئینی ( مثل مرجان ) زیاد فضای امنی برای پنهان شدن بچه ها ایجاد کرد و یا از زایشگاه استفاده کرد
طرز کار زایشگاه : بچه ماهی ها به طور غریزی بلافاصله پس از تولد از والدین جدا شده و به طرف پایین آب حرکت می کنند که در زایشگاه شیاری کوچک ( به اندازه ی بدن بچه ماهی ها ) وجود دارد که پس از عبور بچه ماهی ها از آن به قسمت دیگر زایشگاه منتقل شده و والدین به آن دسترسی ندارند .
یک ساعت پس از زایمان هم والدین را به تانک منتقل کرده و بچه ها را به پرورشگاه یا تانک دیگر منتقل کنید که خطری آنها را تهدید نکند .
نکته : اگر از پرورشگاه استفاده می کنید ، پس از اینکه از محکم بودن جای پرورشگاه اطمینان حاصل کردید ، بهتر است تورهای اضافی داخل آن را ببرید که بچه ماهی ها در آن گرفتار نشوند
تغذیه ی بچه ماهی ها : بچه های پلاتی بر خلاف سایر زنده زاها به کندی رشد می کنند و اگر در زمان رشد ، غذای کاملی به آنها داده نشود ، ممکن است روند رشد آنها متوقف شده و دیگر در اندازه تغییری نکنند که برای جلوگیری از این امر می توان از غذاهای زیر استفاده کرد . ( بهتر است غذا ها پودر شده و با هم مخلوط گردند . )پولکی + لوفاک + کرم فشرده + کرم قرمز + آرتمیا .
نکته : سعی کنید در تانک آنها حتماً از گیاهان طبیعی استفاده کنید تا علاوه بر تولید اکسیژن و شفاف نگهداشتن آب تانک ؛ چربی روی برگهایش منبع تغذیه ای برای بچه پلاتی ها باشد
در زمان بارداری ماهی ماده ؛ علائمی در آن به وجود می آید که مهمترین مشخصه های آن بصورت زیر است :
1- تورم شکم ماهی ماده ( بطوریکه از بالا به یک بیضی مایل به دایره شباهت دارد . )
-2دوری از سایر ماهی ها و پنهان شدن بین وسایل تزئینی
اما یک ساعت قبل و بعد از زایمان مخرج ماده متورم شده که پس از مشاهده ی آن می توان ماهی را به زایشگاه منتقل کرده تا بچه ها پس از زایمان ؛ توسط سایر ماهی ها خورده نشوند .
تمیز نگه داشتن اباکواریوم
نکاتی جهت تمیز نگه داشتن آبآکواریوم
روشهای ساده ای برای تمیز نگه داشتن اب اکواریم وجود دارد که رعایت کردن انها بهتر از نادیده گرفتنشان است.به این دلیل عرض میکنم که تمیز نگه داشتن اکواریم با رعایت کردن چند نکته کارامد به طور مستمر بهتر از کثیف شدن کلی اب در طول یک زمان و مشکلات شستشوی کامل اکواریم و طی چرخه و.... است.با رعایت کردن چند نکته ساده که در ادامه مطلب به ان پرداخته شده میتوان از کثیف شدن اب و مشکلات تمیز سازی کلی اب جلوگیری کرد و همیشه اکواریمی تمیز بدون تعویض اب داشت
چند نکته طلایی تمیز نگه داشتن اب آکواریم
برای تمیز نگه داشتن اب اکواریم و عدم تعویض کلی اب در فواصل زمانی مشخص راهای زیادی وجود دارد که میخواهم مهمترین انها را برای شما شرح دهم در صورت رعایت کردن نکات زیر به هیچ عنوان نیاز به تعویض کلی اب ،سیکل اکواریم و..... نخواهید داشت
1-یکی از مهمترین عوامل برای تمیز نگه داشتن اب ، سیفون کردن مرتب آکواریم است این کار کمک شایانی در تمیز سازی اب و خارج سازی کثافات از کف اکواریم میکند و همچنین باعث زیر و رو شدن شنها و جمع اوری مدفوع و کثافات ماهی در لابلای شن ها میشود.در صورت نیاز به اطلاعات در مورد سیفون و عملکرد ان بهقسمت موضوعات سایت و سیفون کردن اکواریوم مراجعه فرمایید
2-فیلتراسیون هم به نوبه خود در تمیز سازی و تمیز نگه داشتن اب کمک زیادی میکند ولی اکثر فیلتر ها (پاور فیلتر های داخلی) به خوبی این کار را انجام نمیدهند ولی در صورت استفاده بهتر است ابر داخل ان را با پشم شیشه(لایی چسب) تعویض کنیم و از مواد کربنی مانند ذغال اکتیو در بین ابرها استفاده کنیم. بهترین کار برای داشتن فیلتر کارامد استفاده از فیلترهای خارجی سطلی است در کل استفاده از فیلترهای سطلی برای تمیز نگه داشتن اب بر سایر فیلتر ها ارجعیت دارند این نکته هم حائز اهمیت است که استفاده کردن از فیلتر های زیرشنی که با جذب املاح موجود در اب که باعث شفاف سازی اب میشوند بهتر از عدم استفاده از انهاست
3-استفاده از ماهیان رفتگر هم در تمیز سازی اکواریم نقش مهمی ایفا میکنند بنا به تجربه عرض میکنم استفاده از این نوع ماهیان در اکواریم یک غنیمت است که هر آکواریم داری به این ماهی نیاز پیدا خواهد کرد.بهترین نوع این رفتگر کت فیش لجن خوار است که علاوه برا تمیز سازی و جمع اوری پس مانده های غذایی ،شیشه ها را هم تمیز میکند و دیگر به هیچ عنوان شاهد کدری شیشه ها نخواهیم بود استفده از این کت فیش در اکواریم بهتر از شیشه پاک کن اکواریم است
4-استفاده از گیاهان طبیعی در اکواریم هم یکی دیگر از راه هاست.گیاهان ابزی با جذب مواد آلی حاصل از فضولات توسط ریشه هایشان در کاستن این مواد نقش بسزایی دارند
5-در طول هفته به یک روز را معین کنید و به ماهیانتان غذا ندهید همچنین نور اکواریم را قطع یا کم کنید این کار هم باعث خورده شدن پس مانده های غذایی و جلبک ها توسط ماهیانتان میشود
نکات زیادی برای تمیز نگه داشتن اب اکواریم وجود دارد مثلا مواد از بین برنده جلبک یا موادی برای شفاف سازی اب و .... ولی مهمترین و ساده ترین روش های تمیز نگه داشتن اب اکواریم در بالا ذکر شد و دیگر نیازی به این مواد یا روشهای دیگر که بنده زیاد اعتقادی به انها ندارم نخواهید داشت در صورت رعایت نکات بالا دیگر احتیاج به تعویض کلی اب ندارید و همیشه اکواریمی تمیز خواهید داشت
در صورتی که روشی کارامد ولی ساده به نحوی که همه بتوانند از ان استفاده کنند در تمیز نگه داشتن اب مد نظر علاقه مندان است یا اطلاعاتی کاملتر در این مورد دارند که در بالا ذکر نشده و از قلم افتاده،لطفا در بخش نظرات مطرح کنند تا در اختیار عموم بازدیدکنندگان قرار گیرد
بهداشتاکواریوم
مدیریت بهداشتی و روش های ضد عفونی کردن اکواریوم:
هر اکواریمداری در صورت رعایت نکردن بهداشت دچار مشکل خواهد شد و بعضی اوقات رعایت نکردن بهداشت و عدم مدیریت بهداشتی منجر به خسارات جبران ناپذیری میشود در اینجا به صورت ساده و مختصر در مورد مدیریت بهداست و استفاده و به کارگیری وسایلی که ما را در امر بهداشت کمک میکند صجبت شده و همچنین رایج ترین روشهای ضدعفونی کردن اکواریم و وسایل هم شرح داده شده است
مدیریت بهداشتی
یکی از کارهایی که میتوان انجام داد تا بیماریها و تلفات به حد اقل برسد مدیریت و رعایت بهداشت اکواریم خود را از دست خواهد داد
وسایل تنظیف اکواریم
فیلترها:شاید لازم به ذکر نباشد که هر اکواریمی بدون فیلتر به اب راکد و الوده ای تبدیل خواهد شد که به سرعت باعث میکرب و بیماری خواهد شد و هر اکواریمی نیازمند فیلتر کارامدی که توانایی تمیز سازی وتناسب فاکتورهای شیمیایی را داشته باشد است فیلتر ها کمک خوبی برای تمیز سازی و بهداشت اکواریم محسوب خواهند شد پس انها را فراموش نکنید
نکته:فیلترها به تنهایی قادر به تمیز سازی اکواریم و بهداشت ان نیستند پس به موارد زیر هم دقت کنید
شیشه پاک کن:یکی از وسایلی که برای انجام نظافت میتوانید از ان استفاده کنید شیشه پاک کن است این وسیله دارای دسته بلندی است که در انتهای ان تیغی جاسازی شده است که باکشیدن تیغ روی شیشه خزه های تشکیل شده تراشیده و تمیز میگردد.در صورتی که از کت لجن خوار دراکواریم استفاده شود دیگر نیازی به تمیز کردن شیشه نیست
سیفون:یکی از وسایل کارامد و مناسب که هر اکواریم داری به ان نیازمند است سیفن است که به راحتی در مغازه های اکواریمی قابل تهیه است اگر طرز کار با ان را بلد نیستید از مغازه دار بخواهید تا راهنمایتان کند (مختصر عرض میکنم سیفون ها مدل های مختلفی دارند ولی اصل کار انها یکی است بدین صورت که از یک طرف اب کشیده شده و از یک طرف اب به بیرون از اکواریم خارج میشود. در طرفی که اب مکیده میشود یک ثوطی مانند است که شما ان را بر روی سنگها فشار میدهید و کثافات از بین سنگها کشیده و به بیرون خارج میشود) با استفاده از سیفون اب اکواریم تمیز شده و اسیدی و قلیایی اب متناسب شده و به بهداشت اکواریم هم کمک قابل توجه ای خواهد کرد
روش صحیح سیفن کردن :بهتر است در مخازن کوچک هر دو هفته یک بار و مخازن بزرگ هر یک ماه یک بار اکواریم را سیفون کنیم به این صورت که یک چهارم اب را سیفون کرده و اب تازه که از قبلا اماده کردیم و کلر ان از بین رفته و دمای ان نیز تقریبا با اب اکواریم یکسان است را جایگزین ان میکنیم)برای اطلاعات در مورد نحوه سیفون کردن به موضوعات سایت مراجعه کنید)
تغذیه در بهداشت: در صورتی که به اندازه و بیش از حد به ماهیان غذا ندهیم کمتر دچار اکودگی اب بر اثر تغذیه خواهیم شد
در هر صورت بهترین روش برای از بین بردن ته مانه غذا در اکواریم استفاده از همان ماهیان رفتگر در اکواریم میباشند یا اینکه میتوان 48 ساعت به ماهیان غذا ندهیم این کار هم باعث بین رفتن ته مانده غذا شده هم به سلامت دستگاه گوارش و خود ماهیان کمک میکند
روشهای ضدعفونی اکواریم:
بعضی اوقات پیش خواهد امد که بنا به هر دلایلی ماهیان دچار بیماری شده و شما به ناچار باید اب اکواریم را تخلیه کنید و مخزن و وسایل را ضد عفونی کنید.البته شست و شو وضد عفونی در کارگاهای تکثیر به صورتی دوره ای انجام میگیرد به این صورت که پس از هر بار عرضه ماهیان یک مخزن پرورش به بازار ،قبل از شروع دوره بعدی پرورش مخزن راشسته وضد افونی میکنند تا اگر عامل بیماری وجود دارد از بین برود
در اینجا رایج ترین انها را شرح میدهیم:
1)ضد عفونی با پرمنگنات پتاسیم:اکواریم را پراز اب کرده وسایر وسایل و لوازم را در ان قرار میدهیم انگاه پودر پرمنگنات را به اب اضافه میکنیم به طوری که اب به رنگ بنفش تیره در اید این محلول را سه روز به همین ترتیب باقی گذارده وپس از ان اب اکواریم را تخلیه میکنیم اکواریم و سایر وسایل را انقدر با اب شستشو میدهیم که هیج رنگ بنفشی در اب دیده نشود
2)ضدعفونی با نمک طعام:ابتدا مقدار 350 گرم نمک طعام را در یک لیتر اب حل میکنیم ووسایل زینتی و کوچک را در ان قرار میدهیم . برای ضد عفونی کردن اکواریم تمام دیواره های ان را نمک اندود میکنیم و برای مدت 24 ساعت به همین شکل باقی میگذاریم بعد از 24 ساعت ان را شسته و مجددا نمک اندود میکنیم .پس از یک روز دیگر اکواریم و وسایل را شسته و مورد استفاده قرار دهید
3)روش ضد عفونی با اب اکسیژنه 30%:در این روش وسایل و سایر تزئینات را در اکواریم گداشته وان را پر از اب میکنیم سپس به ازای هر لیتر اب 50 میلی گرم اب اکسیژنه 30 درصد به ان میافزاییم پس از سه روز اب اکواریم را تخلیه و با اب شستشو میدهیم و استفاده میکنیم
برتری این روش این است که هیچ ماده سمی در اکواریم بر جای نزاشته و شستشوی اکواریم و وسایل به اسانی صورت میگیرد
4)روش ضد عفونی با فرمالین:برای ضد عفونی 30 میلی لیتر از محلول فرمالین 30 تا 40 درصد را در 10 لیتر اب در سطلی ریخته و وسایل وتزیینات را در ان به مدت 2 ساعت قرار میدهم
ضد عفونی به دلیل سمی بودن شدید این ماده و کار درهوای باز توصیه نمیشود
بیماری قارچزدگی ماهیان آب شیرین
قارچزدگی یکی از بیماری های رایج ماهیان اکواریومیست که دلیل عمده ان عدم رعایت بهداشتدر اکواریوم است.ماهی مبتلا رفته رفته لایه پنبه ای شکلی روی بدنش ظاهر شده و بیاشتها تر از معمول به نظر میرسد.در صورتی که در همان ابتدا درمان اغاز شود شانسزیادی برای بهبودی ماهی وجود دارد و در غیر اینصورت قارچ، بیشترین قسمت بدن ماهی رافرا گرفته و ماهی تلف خواهد شد.بهتر است ماهی قارچ زده را سریعا از مخزن خارج کنیدو در تانک قرنطینه به درمان ماهی بپردازید و برای پیشگیری از سرایت قارچ ها به سایرماهیان، منشا تحاجم قارچی را پیدا کنید و حتی المقدور اب تانک را تا نصفه سیفونکرده و از داروی متیلن بلو برای جلوگیری از تحاجم قارچها به سایر ماهیان استفادهکنید
قارچ زدگی
قارچهای آکواریوم معمولا بر روی باقیمانده مواد آلی مرده همچون مواد غذایی،تخمهای گندیده و لاشه ماهیها و دیگر موجودات مخزن زندگی میکنند.
دانلود اطلاعات ماهیهای آکواریومی قسمت دوم بصورت کامل
مطالب مرتبط