اطلاعات ماهیهای آکواریومی قسمت چهارم

با توجه به اینکه تعداد زیادی از دوستان علاقه مند به پرورش ماهیهای مختلف و آکواریومی هستند بر آن شدیم تا در چند بخش به بررسی و دادن اطلاعات در خصوص گونه های مختلف ماهیها، روشهای نگهداری از ماهیها، تغذیه ماهیها، راه اندازی انواع آکواریوم آب شور و شیرین و ... بپردازیم با چهارمین قسمت با ما باشید.

ماهیان زینتی آبهای داخلی ایران

امروزه آکواریوم و ماهیان زینتی به خوبی توانسته اند دراین دنیای صنعتی ، جای خود را در خانه های مردم باز کنند و این شاخه از علم شیلاتبه یک صنعت بزرگ و تجارتی سودآور تبدیل شده است . تجارت ماهیان زینتی که در گذشتهدر اکثر کشورها از جمله کشورایران جنبه تجملی و تفننی داشت در حال حاضر می تواندبستر اشتغال را برای بسیاری از فارغ التحصیلان آبزی پروری فراهم نمایند .

ماهیان زینتی آب شیرین در مناطق مختلفی از جهان یافت می شوند و گونه های بسیارزیادی از ماهیان بومی (Endemic) این مناطق به عنوان ماهیان زینتی به بازار معرفیشده و در صنعت آکواریوم مورد بهره برداری و تکثیر و پرورش قرار می گیرند . دراینمیان جالب است بدانیم که کشور ایران هم از این ذخایر ماهیان زینتی بی بهره نیست وچندین گونه زیبا و کمیاب در آبهای داخلی و شیرین کشورمان یافت می شود که این قابلیترا دارند تا به عنوان ماهیان زینتی معرفی گردند، اما تاکنون اقدام در خور شایسته ایبرای مطالعات گسترده ، شناسایی ، بهره برداری پایدار و معرفی به بازارهای جهانیصورت نگرفته است.

در مجموع کشور ایران دارای 23گونه بومی از خانواده های کپور ماهیان (Cyprinidea) شامل 10 گونه، سگ ماهیانجویباری (Balitoridea) شامل 6 گونه ، لوچ ماهیان یا رفتگر ماهیان خاردار (Cobitidae) شامل 1 گونه ، کپور ماهیان دنداندار (Cyprinodontidae) شامل 4 گونه ،گربه ماهیان (Sisoridae) شامل 1 گونه و خانواده سیجلایدها (Cichlidea) 1 گونه میباشد. تمام این ماهیان خاص آبهای داخلی کشور ایران می باشند که این موضوع دلیلی براهمیت این ماهیان است ومحافظت از آنها را امری ضروری می نماید . علاوه بر این حفظ ونگهداری این ماهیان به لحاظ ذخیره ژنتیکی دارای اهمیت زیادی است

در واقع اینماهیان بومی کشور ایران با ویژگی های خاص و منحر به فرد خود این استعداد را دارندتا با یک نگرش نوین بتوان جایی برای آنها در میان ماهیان زینتی وارداتی به آکواریومها باز کرد و حتی با مطالعه گسترده تری دررابطه با شناخت و بیولوژی این ماهیان و همچنین اقدامات عملی در زمینه تکثیر و پرورش آنها می توان یک گام جلوتر رفت و برایصادرات این گونه های نادر اقدام نمود . در ادامه مطالب به معرفی چند گونه ازاین ماهیان خواهیم پرداخت.

ماهی آفانیوس

Aphanius vladykovi  ماهی آفانیوس از خانوادهکپور ماهیان دنداندار با 4 نماینده ، یکی از گونه های بومی ایران است که در مبارزهبیولوژیک با بیماری مالاریا استفاده می شود. آفانیوس با خوردن تخم و لاور حشراتآبزی همچون پشه انوفل که میزبان حد واسطی برای بیماری مالاریا محسوب می گردد داراینقشی مشابه کامبوزیا بوده و از اهمیت فوق العاده بیولوژیکی برخوردار است . برخی ازگونه های آفانیوس به خاطر رنگ و نمای زیبایی که دارند در آکواریوم ها نگهداری میشوند اما در ایران این ماهیان به صورت عمده به عنوان غذای زنده برای ماهیانگوشتخوار و بزرگتر مثل آرونا یا اسکار مورد استفاده قرار می گیرند .

ماهی کور غار ایران

نام علمی : Iranocypris typhlop نامانگلیسی : Iran cave bard , Blind cave fish . پراکنش : ایران ، لرستان ، خرمآباد

  1. هفت نمونه از ماهی را در ششم ماه می 1937 در آن محل گردآورینمود تا به مطالعاتی در آن خصوص بپردازد . نمونه هایی از این گونه در موزهجانورشناسی کپنهاگ (Zoological Museum of Copenhagen)در دسترس علاقمندان قرار داردکه به نوبه خود جالب و البته جای تامل دارد . این گونه دارای 2 جفت سبیلک و بدنیفاقد رنگدانه با حداکثر طول 5.26 سانتی متر است که تعداد کمی فلس در پشت باله سینهای آن وجود دارد . سر پهن و دندانهای حلقی دو ردیفه و مخروطی شکل با فرمول (2) 5 . 3ـ5 و 3 از دیگر خصوصیات ماهی شناسی این گونه می باشد. نمونه های بررسی شده توسط (Nielsen ,1974) دارای 46.5 میلی متر طول کل و 38.5 میلی متر طول استاندارد بودهاست .

در محیط طبیعی تغذیه آننامعلوم اما در محیط های مصنوعی و آکواریوم از انواع غذاهای خشک ، تر و زنده نظیرآرتمیا با اشتهای زیاد استقبال می کند . چنانکه برای بلع غذاهای روی سطح آب تواناییشنا به صورت وارونه را نیز دارد . زمان لازم برای دو برابر شدن جمعیت این ماهیحداقل 15 ماه است و از تمایز جنسی و طول عمر این گونه نیز هیچ اطلاعاتی گزارش نشدهاست . متاسفانه این ماهی از سال 1990 به عنوان گونه در معرض آسیب (Vulnerable) در لیست قرمز اتحادیه جهانی حفاظت از گونه ها قرار گرفته و دکتر برایان کد (Coad , 1996) این گونه نادر را به سبب وجود داشتن در یک محل ( داخل غار ) ، در معرض خطر (Endangered) دانسته است . جالب است که بدانید این ماهی با یک ماهی کور دیگر با نامعلمی Nemacheilus smithi در همان غار به سر می برد . این غار آبی در کنار روستای ( لون ) در تنگ هفت لرستان واقع شده است. حرارت آب در این غار معمولا 18.5 درجه سانتیگراد 7.5 = pH و قابلیت هدایت الکتریکی 334 می باشد

لوچ ایرانی

نام علمی : Cobitis linea  خانواده : لوچ ماهیان (Cobitidea) دارایسری از دو طرف فشرده و 3 جفت سبلیک می باشند . طول کلی بدن به طور متوسط 91 میلیمتر بوده و در زیر چشم این سگ ماهی خار دیده می شود. دارای بدنی زیبا با رنگزرد ، سفید و سیاه می باشند که این رنگ آمیزی زیبا سگ ماهی ایران را به گونه مناسبیبرای نگهداری در آکواریوم تبدیل کرده است . ساحل رودخانه های با بستر گلی وماسه ای همراه با گیاهان آبزی می تواند زیستگاه مناسبی برای آنها باشد . قابل ذکراست که ذرات ریز مواد غذایی در کف رودخانه و بی مهرگان رژیم غذایی آن را تشکیل میدهند .

در فصل بهار و در ماه هایاردیبهشت تا تیره ، ماده هایی با طول استاندارد 90 میلی متر بالغ بوده و می توانآنها را برای تخم ریزی به آکواریوم انتقال داد. البته باید توجه داشت که شرایطیطبیعی برای ماهی فراهم نمود تا خللی در فرایند تولید مثل رخ ندهد . پراکنش سگماهی ایران به رودخانه های کر ، خلیج و هرمز محدود می گردد..

از خانواده رفتگرماهین خاردار یا لوچ ماهیان ، 4 گونه دیگر به جز گونه بومی ذکر شده در آبهای داخلیایران دیده می شود که همگی دارای جذابیت های خاص خود برای نگهداری در آکواریوم میباشند که از آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد :

لوچ طلایی یا لوچ خاردار

  نام علمی Cobitis aurata پراکنش : حوضه دریای خزر و رودخانه تجندراستان خراسان

لوچ خال دار کاسپین

نام علمی Cobitis caspia پراکنش : حوضه دریای خزر

ماهی هواشناس

نام علمی : Cbtits taenia نام انگلیسی : Spined , spine or spiny loach ،Stone loach , weather fish خانواده: لوچ ماهیان (Cobitidac) دارای 3 تا 5 جفت سبیلک و 40 عدد مهره در طول بدنی با اندازه متوسط 95 تا 115 میلی متر میباشد . بدن از دو طرف فشرده شده و توسط لکه های تیره ای در دو طرف پهلو تزیین شدهاست . زیستگاه لوچ های سنگی یا هواشناس در قسمت های پایینی رودخانه ، مناطقی بابستر ماسه ای و گلی می باشد تا بتوانند از ذرات ریز غذایی در بستر همراه با حشراتآبزی مثل شیر و نومیده ها تغذیه کنند . در شب فعالیت کرده و روزها در بستر مخفی میشوند . قابل ذکر است که این ماهیان دمای بالای آب و همچنین گل آلودگی آب را به خوبیتحمل می کنند . صیادان محلی از این ماهی به عنوان طعمه زنده برای ماهیگیری استفادهمی کنند و آن را به اسم سگ ماهی ، خوب می شناسند .

فصل تخم ریزی برای لوچ هواشناس درایران از فروردین ماه تا خرداد به طول می انجامد . در این زمان می توان تعداد زیادیلوچ ماده را در چمنزارهایی که به زیر آب فرو رفته و عمق کمی دارند پیدا کرد . هرماهی ماده با توجه به وزنش بین 30 تا 50 هزار تخم را به رویشگاه های گیاهی میچسباند . پس از چند روز لاروهایی با ظاهر بسیار متفاوت از والدین از تخم بیرون میآیند که بر روی سر دارای رشته های عجیبی هستند. در واقع این رشته ها همان آبشش هایخارجی است که به زودی تحلیل رفته و از بین می روند . نکته جالب در مورد ماهیهواشناس نوع تنفس این ماهی است که علاوه بر داشتن آبشش خارجی در دوران لاروی ، ازطریق روده نیز تنفس می کنند . آنها بیش از تغییرات شدید و ناگهانی در فشار جو درسطح آب به سر می برند و زمانی که در اثر گل آلودگی ناشی از باران اکسیژن در آب کاهشمی یابد با صدای بلندی هوا را بلعیده و اکسیژن مورد نیاز خود را از طریق جذب رودهای تامین می کنند . اگر یک هوا ماهی زنده را از آب بیرون بیاوریم صدای سوت خاصی دراثر خروج هوای روده ای از آنها شنیده می شود .

سگ ماهی کور ایران

نامعلمی : Nemacheilus smithi نام انگلیسی: Blind loach خانواده : سگ ماهیان جویباری (Balitoridae) این گونه تنها گونه ماهیکور از خانواده سگ ماهیان جویباری است که پراکنش آن تنها در همان غار آبی ، دراستان لرستان که ماهی کور غار هم در آن زندگی می کند. محدود می شود لذا اهمیت فوقالعاده ای از لحاظ ژنتیکی دارد . اولین نمونه از این ماهی کفزی توسط Anthony Smith در آپریل 1976 شناسایی شد . آنها علاوه بر اینکه از داشتن چشم محروم اند . رنگدانهو فلس هم ندارند . دومین جفت از سبیلک هایشان به خوبی رشد کرده و به انتهای سومینجفت سبیلک ها می رسد . متوسط طول بدن در آن 45 میلی متر گزارش شده است . حداقل زمانلازم برای دو برابر شدن جمعیت آنها 15 سال می باشد. سگ ماهی کور ایران از سال 1996در فهرست قرمز گونه های در معرض خطر قرار گرفته است . باله مخرجی از 8 شعاع وباله پشتی از 11 تا 12 شعاع که همگی شعاع نرم می باشند تشکیل گردیده است .

از خانواده سگ ماهیان جویباری ، 4گونه دیگر از جنس Nemacheilus شامل گونه های bergianus لوچ سفیدرود در حوضه دریایخزر و دریاچه نمک ، percs در رودخانه کر و حوضه دریاچه مهارلو و دریاجه ارومیه ، kermanshahensis در حوضه رودخانه های دجله و فرات و گونه hampurensis همگی علاوه برداشتن رنگ آمیزی زیبا از اندازه های مناسبی هم برای نگهداری در آکواریوم برخوردارمی باشند .

گونه های ذکر شده از خانواده سگ ماهیان جویباری همگی بومی ایرانبوده و پراکنش آنها به مکانهای ذکر شده محدود می گردد . علاوه بر این گونه ها ،سگ ماهی های منحصر به فرد دیگری هم در آبهای داخلی ایران یافت می شوند . که آنها همویژگی های منحصر به فرد خود را دارند . مانند لوچ تاجدار غرب Nemacheilus malapterus که در رودخانه دجله ، کارون ، تجن ، کر و ودریاچه ارومیه و دریاچه نمکپراکنش دارد . لوچ تاجدار ترکمنی (Turkmenian crested loach) که در حوضه رود تجن وحوضه دریای خزر دیده می شود و یا لوچ ببری Nemacheilus tigris که در حوضه روداخنهدجله و رود کارون پراکنش دارد . به هر حال جا دارد تا بر روی ماهیان این خانوادهمطالعات گسترده تری در کشورمان صورت بگیرد

گربه ماهی ارتشی

نامعلمی : Glypotothorax silviae خانواده : گربه ماهیان Sisoridae گربه ماهی ارتشی ماهی کفزی، با رنگ خاکی و نخودی همراه با لکه هایتیره بر روی بدن می باشد و دلیل نام آن هم به خاطر همین شباهت رنگ آمیزی گربه ماهیبا لباسهای فرم ارتشی می باشد. در قسمتهای میانی و فوقانی رودخانه های با سترسنگلاخی و قلوه سنگی می توان گربه ماهی ارتشی را دید. رژیم غذایی این ماهی را حشراتآبزی مثل شیر و نومیده و پلکسو پتراها تشکیل می دهند.متوسط طول کل آنها حدود 130 میلی متر است اما از رودخانه ارمند و قسمت های فوقانی رودخانه کارون، نمونه هایبا طول کل 30 سانتی متر هم گزارش شده است. این ماهیان علاوه بر ارمند رود و رودخانهکارون و در حوضه رود دجله و خلیج فارس نیز پراکنش دارند.

سیچلاید ایرانی

نامعلمی Iranocichla hormuzensis خانواده : Cichlidae

سیچلایدایرانی در اقلیم گرمسیری آبهای جنوبی کشورمان یافت می شود. این سیچلاید بومیرودخانه های مهران، سرزه و رسول در استان هرمزگان بین منطقه چهار برکه و تنگه والانتوسط دکتر برایان کد در سال 1976 شناسایی و ثبت شده است. این گونه نادر و کمیابمحصور در جریان آب ها سطحی شور و شیرین با رسانایی 1.6 میکروموس می باشد که در سایرنواحی شور نیز با درجه هدایت 1.25-80 زندگی می کند.

معمولا محیط زیست این ماهیبه طور کامل آفتاب گیر همراه با گرمای ثابت، بستر گلی و مقدار کمی فون گیاهی غیرجلیکی می باشد.هم چنین دمای آب این محیط در زمستان 5 تا 33 و در تابستان تا 45 درجهسانتی گراد گزارش شده است سیچلاید ایرانی شفافیت آب از کدر (گل آلود) تا روشن و بیرنگ را تحمل می کند.

در مورد خصوصیات کلیدی این ماهیهم می تون به مواد زیر اشاره کرد: تعداد کل مهر ماه: 28-30تعداد خارهایآبشش: 14-19فلس های دور ساقه دمی : 16-20طول استاندارد : در نمونه ماهیبالغ حدود 5-7.9 و در نمونه های جوانتر حدود 2-2.3 سانتی متر

متوسط زمان لازمبرای دو برابر شدن جمعیت: 4.4-1.4 سال از لحاظ ریخت شناسی آرواره های بالا و پایینماهی با هم برابر بوده و دهان اندکی مایل و پوزه از نیم رخ به جلو کشیده شده است. باله های سینه ای و شکمی کوتاه بوده و به باله مخرجی نمی رسند. محتویات معده پنجنمونه از این ماهی با طول استاندارد 4.1-9 سانتی متر نشان می دهد که رژیم غذاییسیچلاید ایرانی تنها شامل جلبک ها، دیاتومه ها و دتریتوس ها می باشد.

جنس های نرو ماده در اوایل فروردین در آبهای پس زده رودخانه مهران که در این زمان درجه حرارتیبین 26-33 درجه سانتی گراد دارد. در عمق 1.5 متری آماده تولید مثل می شوند. اینماهی در هر دوره بین 36-38 عدد تخم می گذارد که طول متوسط تخم ها 3.6 میلی متر وقطر شان به طور متوسط 2.5 میلی متر است. ماهی ماده با حمل نوزادان در هان خود (Mouthbrooder) نقش بسیار موثری در حفظ نسل این گونه در برابر خطراتی از قبیلآلودگی های نفتی منطقه بر شمارند که مانع از پراکنش ماهی می گردد

ماهی سه خاره

نام علمی : Gasterosteus aculeatus نام انگلیسی : Threespine or Stickleback خانواده: ماهیان خاردار (Gasterosteidae) خصوصیت بارز این ماهیانوجود 2 تا 4 خار در جلوی باله پشتی می باشد. رنگ پشت بدن ماهی سبز مایل به خاکستریو در طرفین نقره ای می باشد.

بر روی بدن ماهی در پشت باله شکمی و نزدیک بالهسینه ای زره یا صفحات استخوانی وجود دارند که این زره در ماهیان سه خاره آب شیرینتحلیل رفته اما در گونه های دریایی به خوبی توسعه پیدا کرده است.

ماهی سه خاره همراه با اسبکماهیان و لب لوله ماهیان و سوزن ماهیان در راسته Gasterosteiformes قرار می گیرند. بسیاری از دانشمندان اسبک ماهیان را نمونه تکامل یافته از دودمان ماهیان سه خاره میدانند. رفتار تولید مثلی آنها بسیار مورد توجه و مطالعه قرار گرفته است که این امربه موهبت و وفور آنها در محیط طبیعی و سهولت تولید مثل آنها در شرایط مصنوعی میباشد. آنها در آبهای لب شور تا شیرین که جریان آرامی دارند و در آنها گیاهان آبزیهم یافت می شود، زندگی می کنند. در مناطق شمالی ایران به وفور در استخر های پرورشکپور دیده می شود و از سخت پوستان بزرگ و لارو حشرات تغذیه می کنند. فصل تخم ریزیبرای ماهی سه خاره در ایران، اواخر فروردین و اردیبهشت ماه می باشد. در این زمانجنس نر که با تغییر زنگ خود در سطح شکمی به رنگ نارنجی تا قرمز روشن برای تولید مثلآماده شده است. اقدام به لانه سازی در بستر با کمک تکه های کوچک چوب و الیاف گیاهیمی کند، سپس جنس ماده و یا گاهی اوقات چندین جنس ماده هر یک به نوبت به درون لانهرفته و تخم ریزی می کنند. لاور های نورس تا جذب کامل کیسه زرده در لانه باقیخواهند ماند و جنس نر هم به خوبی از لانه، قلمرو و فرزندانش محافظت می نماید. ماهیسه خازه در ایران پرکنشی در حوضه دریای خزر و رودخانه تجن دارد.قابل ذکر آن کهما در حوضه دریای خزر شاهد حضور ماهی نه خاره با نام علمی Pungitius platygaster نیز می باشیم.

گامبوزیا

نام علمی : Gambusia holbrooki نام انگلیسی : Mosquitofish or Eastern mosquitofish خانواده : کپور ماهیان دنداندار زنده زا (Poeciliidae) در بینسالهای 1321 تا 1325 ماهی پشه خوار یا گامبوزیا از کشور ایتالیا به منظور جلوگیریاز گسترش بیماری مالاریا وارد ایران شد و امروزه در اکثر نواحی خصوصا نواحی ساحلیشمال کشور پراکنده شده اند. ماهی گامبوزیا از خانواده کپور ماهیان دنداندار زنده زابوده و بومی آمریکای جنوبی است که از آنجا به سایر نقاط دنیا مانند اسپانیا ،اکراین ، ایتالیا ، فرانسه و ... منتقل گردیده است. رنگ ماهی گامبوزیا ،خاکستریمتمایل به زیتونی و دارای بدنی نیمه شفاف بوده و اندازه جنس ماده آن 6 سانتی متر وجنس نرش 3.5 سانتی متر می باشد.

از ویژگی های جالب این خانوادهزنده زایی است که در آن ماهی نر به خاطر تغییر شکل یافتن باله مخرجی به آلت جفتگیری (gonopodium) توانایی انتقال اسپرماتوزویید را به داخل مجرای تخم بر جنس ماده داشتهو در آنجا پس از ترکیب با تخمک ها تا تبدیل شدن به نوزادان کامل نگهداری و پس ازگذشت 30 روز تعداد 80 تا 100 عدد بچه ماهی متولید می شوند. ماهی گامبوزیا تواناییزیستن در آبهای لب شور را دارد و در آب هایی که دارای دمایی بیشتر از 40 درجه سانتیگراد هستند (نظیر جنوب بلغارستان) نیز مشاهده می شوند. این ماهی علاوه بر اهمیتبیولوژیکی ذکر شده در ایران به صورت عمده به عنوان غذای زنده برای ماهیان گوشتخوارو بزرگتر مانند آروانا یا اسکار مورد استفاده قرار می گیرد. جالب است بدانیدگامبوزیا در ایران به اشتباه در زبان عموم به نام گوپی ایرانی شناخته می شود.

ماهی مخرج لوله ای

نامعلمی : Rhodeus sericeus amarus نام انگلیسی : Bitterling خانواده: کپورماهیان (Cyprinidae)

مخرج لوله ای ماهی کوچکی بوده که با بدن پهن و شکم برجستهشباهت زیادی به ماهی سیم دارد و به خاطر همزیستی بسیار جالبی که با برخی صدفهای آبشیرین دارد جایگاه خاصی نزد زیست شناسان و آکواریوم داران کسب نموده است. در ایرانآن را با عنوان گرچاک می شناسند. آنها در مناطقی چون دریای سیاه ، دریای خزر ،نواحی شرقی شبه جزیره بالکان و شرق حوضه رود واردار زیست می کنند و به برخی ازجزایر بریتانیا معرفی شده اند.

ماهی گرچاک در اغلب آبهای ساکن بخش های تحتانیرودخانه هایی مانند کورا ، ترک و رودخانه های سواحل ایران و خلیج هایی با بستر گلییا مردابها ، آبگیر ها و دریاچه هایی که در آنها صدفهای مروارید ساز آب شیرین ،صدفهای Anadonta unio و یا صدفهای قو (Swan Mussels) حضور دارند، زندگی می کند.

از کلید های شناسایی این ماهی میتوان به رنگ سبز مایل به خاکستری دیده می شود و نوار آبی متمایل به بنفش در ناحیهخلفی این ماهی که تا باله دمی امتداد دارد و زیبایی خاصی به آنها می دهد، اشارهکرد. طول متوسط آنها در حدود 5 تا 6 سانتی متر بوده و به ندرت تا 9 سانتی متر میرسد. خط جانبی نیز در این ماهی ناقص بوده و معمولا 4 تا 9 فلس درشت بر روی خط جانبیقابل روئیت می باشد. هر چند که ارتفاع و طول باله پشتی آن تا حدودی بیشتر استاما باله های پشتی و مخرجی این ماهی ها هم شکل هستند. دهان در ماهی مخرج لوله بسیارکوچک و نیمه تحتانی و دندان های حلقی یک ردیفی با فرمول 5-5 می باشد. معمولا اینماهی همه چیز خوار بوده و در طبیعت منبع اصلی تغذیه آنها را فیتوپلانکتون ها ،کرمها ، لارو حشرات و برخی سخت پوستان کوچک تشکیل می دهد.

اما چنانچه تمایل بهنگهداری آنها در آکواریوم دارید، می توانید از انواع غذا های خشک فریز شده (منجمد) و غذاهای زنده مانند دافنی ، آرتمیا ، قطعات ریز شده کرم خاکی و... استفاده نمایید. استفاده از برخی سبزیجات آب پز مانند کاهو و اسفناج نیز در دوران لاروی توصیه میگردد.

ماهی مخرج لوله ای pH نسبتا قلیایی را ترجیح داده و دمایی در حدود 55-72درجه فارنهایت برای آنها مناسب است زمان تخم ریزی آنها از فروردین تا اواخر خردادماه (آپریل تا ژوئن) به طول می انجامد. در این مدت ماهی نر به دنبال صدف هایمورد نظر پرداخته و تا زمانی که ماهی ماده ای را جلب کند از آن صدف مراقبت کرده وسایر ماهی های نر رقیب را از منطقه دور خواهد ساخت.

در زمان تخم ریزی رنگ بدنمولد نر بسیار زیبا شده اما مولد ماده تغییر رنگ نمی دهد و فقط یک لوله بلند تخمگذار صورتی رنگ از منفذ تناسلی آنها خارج می شود که جهت منتقل نمودن تخمک ها بهداخل محفظه آبششی صدف مورد نظر است. پس از این که ماهی ماده آمده تخم ریزی در آنمنطقه حاضر شود، ماهی نر با حرکات لرزشی خاصی به دور آن چرخیده و سپس هر دو به صدفمورد نظر نزدیک می شوند. ماهی ماده پس از برسی صدف بالای آن حاضر شده و یک تخم درداخل لوله تخم گذار خود رها می سازد. در این هنگام لوله تخم گذار بلند و سفت میگردد. مولد ماده لوله تخم گذارش را در داخل سیفون خارج شده از صدف می فرستد. سپساقدام به رهاسازی یک یا دو عدد تخم نموده و مجددا لوله تخم گذار به حالت اولیهبرگشته و ماهی ماده از صدف فاصله می گیرد. مولد نر بلافاصله اقدام به رهاسازی اسپرمهای خود در دهانه سیفون صدف می کند و بدین وسیله اسپرمهای مولد نر همراه با آب واردمحفظه آبششی صدف شده و با تخمک ها ترکیب می شوند. این عمل چندین مرتبه صورت میگیرد. تعداد تخم ها به 100-45 عدد می رسد. هر تخم دارای قطری در حدود 3 میلی متراست. لارو این ماهیان 14 روز پس از خارج شدن از تخم از طریق سیفون آب خروجی از صدفخارج می شوند. در این هنگام کیسه زرده آنها جذب شده و تقریبا توانایی محافظت از خودرا خواهند داشت. تخم ها در درون صدف کاملا در امان بوده و حتی بچه ماهیان نورس نیزتا مدتی پس از خروج از تخم برای امنیت بیشتر در آنجا باقی می مانند. نکته ای که دراین مورد بسیار جالب و قابل توجه است، احتمال حضور داشتن یکسری کامل از تخم هایی کهدرون یک صدف در مراحل مختلف رشد و توسعه باشند هم غیر ممکن نیست.

مارماهی خاردار آب شیرین

نام علمی Mastacembelus mastacembelus نام انگلیسی : Mesopotamian spinyeel خانواده : مارماهیان خاردار آبشیرین (Mastacembelidae) باله پشتی تیره با لکه های زرد متمایل به خاکستری بهعلاوه لکه های قهوه ای تیره در کنار بدن فرم زیبایی را به این ماهی می دهد تابتواند برای خود جایی در آکواریوم های بزرگ باز کند. متوسط طول مارماهی خاردارآب شیرین 45 سانتی متر است، البته نمونه هایی با طول 80 سانتی متر هم صید شده استقابل ذکر آن که این ماهیان در جلوی باله پشتی دارای 35 خار آزاد می باشمند. بهعلاوه، 3 خار آزاد هم در جلوی باله مخرجی دارند. پراکنش آنها در رودخانه هایدجله، کارون، کر و چشمه های آب شیرین حوضه خلیج فارس می باشد

سرماری قهوه ایایراننام انگلیسی : Brown or smooth-breasted snackhead خانواده : Channaidae از 21 گونه شناخته شده از ماهیان سرماری 2 گونه آن در آبهای داخلیایران پراکنش دارند که در زیر اسم علمی و پراکنش آنها آورده شده است :

گونه اول : Channa gachua

که در حوضه هامون و جازموریان ، رودخانه بامپور بلوچستان ، هلیل رود ورودخانه جیروفت کرمان و حوضه مکران در پاکستان دیده می شود.

گونهدوم : Channa orientalis

این گونهبنتوپلاژیک که از گونه اول بزرگتر می باشد، پراکنشی از افغانستان و بلوچستان تاسریلانکا و اندونزی دارد. تمام گونه های شناخته شده از ماهیان سرماری به خاطر درندهخویی در هنگام شکار مشهور هستند. آنها برای این منظور دارای دهانی بزرگ با آروارهای زیر محوری (underslung) و واجد دندان، چشمان بزرگ، بدن ضخیم، کشیده با باله هایپشتی و مخرجی طویل هستند.

گربه ماهیخورشیدی  

دکور تانک: این ماهی در برابر نور زیاد رفتاریخجالتی از خود بروز می دهد و روزها فقط در صورتیکه تانک در فضایی نیمه تاریکقرار گرفته باشد، از مخفیگاهش خارج می شود. فضاهای غار مانند ( یا استفاده ازگیاهان به مقدار زیاد برای کوچکترها ) مطمئنا" مورد نیاز است. تشخیص جنسیت: مشخص نیست ، شاید ماده ها بدن پهن تریدارند. تغذیه: غذادهی به این ماهی کار ساده ای است. تمامیغذاهای آماده یا منجمد ، بسیار حریصانه توسط این ماهی خورده می شوند. خلق و خو : صلح جوست و با همنوعان خودش و نیز با سایرماهیان رفتاری دوستانه دارد اگر چه نباید در مورد ماهیان کوچک به او اعتماد کنید. آنچه تهدیدشان می کند: ماهیان بزرگتر و مرغان ماهیخوار

نام علمی : Horabagrus brachysoma اسامی عمومی: Sun Catfish خانواده : Bagridae زیستگاه اصلی: آسیا ؛ هندوستان و مزرعه های پرورش ماهی درتایلندحداکثر اندازه: 17 اینچ / 45 سانتیمترطول عمر: حدود 10 سالدرجه حرارت: 73 تا 77 درجه فارنهایت / 23 تا 25 درجهسانتیگراداسیدیته آب: 6.5 تا 7.2 PH

خانواده ماهیهای تتراکارهای مهمی که برای تکثیر تتراها باید انجام دهید عبارتند از:طرز تشخیص جنسیت ماهی های تترا:چوب در آکواریوم

نوردهی به آکواریوم

غذا درمانی

پیشگیری از بیماریها

تغذیه و اهمیت آن

اسکات

سیچلید

نایف

ردتیل

جک دمپسی

سیلور شارک

شارک دم قرمز

ماهی لجن خوار

گربه ماهی شیشه ای

دانلود اطلاعات ماهیهای آکواریومی قسمت چهام بصورت کامل و فرمت ورد با تصاویر

مطالب مرتبط

اطلاعات ماهیهای آکواریومی قسمت اول

اطلاعات ماهیهای آکواریومی قسمت دوم

اطلاعات ماهیهای آکواریومی قسمت سوم

اطلاعات ماهیهای آکواریومی قسمت پنجم

اطلاعات ماهیهای آکواریومی قسمت ششم

هیچ نظری تا کنون برای این مطلب ارسال نشده است، اولین نفر باشید...